+40.314.253.151

Scaderea performantelor cognitive

Declinul cognitiv progresiv care insoteste imbatranirea normala a creierului uman este consecinta modificarilor structurii sale. Regiunile creierului care interactioneaza in procesul de gandire au treptat o activitate din ce in ce mai putin coordonata si mai difuza. Aceasta pierdere a coordonarii este corelata cu o saracire a performantelor cognitive. Functionarea celor mai sofisticate procese implicand creierul este alterata de avansarea in varsta, in absenta oricarei boli. Aceasta alterare este consecinta unei uzuri a fibrelor mielinizate care permit transmiterea informatiei de la o regiune a creierului la alta. Scaderea performantelor cognitive este determinata de aceasta alterare a transmiterii informatiilor intre diferitele zone ale creierului si de incetinirea proceselor cu o complexitate ridicata, ce reclama integritatea lor. Aceasta alterare este favorizata de pierderea plasticitatii membranelor neuronilor.

Pe masura ce inaintam in varsta, crearea unor conexiuni noi devine tot mai dificila si procesele cognitive incep sa fie afectate.

↓ Cogniția, memoria, capacitatea de accesare a memoriei, timpii de reacție și dispoziția au de suferit
↓ Membranele celulelor cerebrale degenerează
↓ Nivelurile neurotransmițătorilor scad
↓ Neuronii și sinapsele se diminuează

Toate aceste modificări în metabolismul energetic cerebral contribuie la apariția bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, Parkinson, scleroză laterală amiotrofică, epilepsie și demență.

Însă chiar dacă nu sunteți îngrijorat de declinul cognitiv asociat înaintării în vârstă sau de efectele înaintării în vârstă, un supliment nutritiv continand o combinatie de uridina si citidina poate fi util.

Nucleozidele pirimidinice (uridina si citidina) au un rol esențial în metabolismul pirimidinei la nivel cerebral. Cât mai simplu spus, nucleozidele pirimidinice promovează dezvoltarea neuronilor și sinapselor și repararea leziunilor ADN-ului.

Scaderea performantelor cognitive care insoteste imbatranirea creierului poate fi accelarata sau incetinita in functie de modul de viata adoptat.