+40.314.253.151

Neuroplasticitatea – Cum se conserva

Pe aproape toată durata secolului 20, a existat consens în comunitatea neurologilor că, după o perioadă esențială din copilăria, structura creierului este relativ inflexibilă. Această convingere a fost contrazisă de rezultate ale cercetărilor care au evidențiat că numeroase componente ale creierului își păstrează plasticitatea și la vârsta adultă

Plasticitatea învățării și memoriei. Învățarea este capacitatea de a achiziționa cunoștințe sau abilități noi prin instruire sau experiență. Inițial, informațiile nou învățate sunt stocate în memoria de scurtă durată, care este o abilitate temporară de reamintire a unui număr mic de informații. După un anumit interval de timp, informația poate fi mutată într-un tip de memorie cu un caracter mai persistent, memoria de lungă durată, care este rezultatul modificărilor anatomice sau biochimice care survin la nivelul creierului.

Factori care controlează neurogeneza (formarea de țesut nervos):

  • Experiențele: mediul mai bogat favorizează supraviețuirea celulară. Exercițiul crește viteza diviziunii celulare. Sarcinile care presupun învățare potențează formarea de sinapse.
  • Glucocorticoizii (hormoni de stres) reduc formarea de sinapse și ramificația axonală. Stresul persistent poate reduce numărul de spine dendritice si nivelul de substanțe chimice din creier.
  • Leziunile: crizele convulsive epileptice și accidentul vascular cerebral provoacă vătămări permanente ale țesuturilor nervoase, însă potențează de asemenea regenerarea nervoasă.
  • Mostenirea genetică

Creierul nostru are capacitatea de a se adapta și de a consolida pe toată durata vieții. Este adevărat! Indiferent cât de înaintată ne este vârsta, creierul găsește întotdeauna modalități noi și mai bune prin care să reorganizeze căile neuronale (trasee informaționale ample) și chiar să construiască unele noi.

Aceste „trasee informaționale ample“ neuronale reprezintă fundamentul abilităților noastre cognitive. Abilitățile cognitive nu numai că participă la alcătuirea coeficientului de inteligență, ci determină și eficienta manierei in care putem procesa informația în fiecare domeniu al vieții noastre. Indiferent cât de înaintată ne este vârsta, capacitățile noastre mentale (și chiar nivelul coeficientului de inteligență!) nu sunt câtuși de puțin „bătute în cuie“. Deoarece creierul se adaptează și construiește permanent, capacitatea noastră de a gândi, de a ne aminti și de a învăța nu este niciodată statică— poate fi întotdeauna îmbunătățită și promovată la un nivel superior!