+40.314.253.151

Neuroplasticitatea – Cum poate fi ajutata

Memoria este în mare parte dependentă de neuroplasticitate, care se asociază cu capacitatea de a învăța și de a stoca informații. Capacitatea de a transforma experiențele în componente ale memoriei se bazează pe dezvoltarea de neuroni noi (neurogeneză), de sinapse noi (sinaptogeneză), pe formarea de dendrite și pe reorganizarea rețelei.

Nucleozidele pirimidinice nu sunt doar o componentă a ARN-ului. Ele participă si la sinteza de neurotransmițători (acetilcolină (Ach)), la formarea de noi sinapse la nivel cerebral si potențează semnalizarea dintre neuroni, contribuind la stimularea învățării și memoriei. Adăugarea unei combinatii de uridina si citidina la dieta dumneavoastra poate ajuta la îmbunătățirea stării de vigilență, concentrării, memoriei, a capacității de învățare, dar și la ameliorarea dispoziției.

Neuronii noi (neurogeneza) sunt încorporați într-un strat fosfolipidic alcătuit parțial din fosfatidilcolină (PC). PC este produsă cu ajutorul uridinei. Datorită creșterii nivelurilor cerebrale de fosfatidilcolină, componentă de baza a membranei dendritelor, uridina si citidina ajută la generarea membranelor și dendritelor, la funcționarea sinapselor si pot oferi beneficii persoanelor la care s-a instalat dispariția funcționării sau reglării sinaptice cum ar fi boala Alzheimer. Utilizarea suplimentelor cu uridină si citidina oferă creierului capacitatea de a sintetiza o cantitate mai mare de fosfolipide, ducand la formarea de neuroni noi si avand efecte benefice asupra functionarii sinapselor.

PC se diferențiază în creier în colină și sfingomielină. Colina este ulterior disponibilă pentru a forma acetilcolină (ACh). Nivelurile optime de ACh sunt cruciale pentru performanța cognitivă.

Uridina ajută de asemenea la potențarea formării de sinapse (sinaptogeneză) prin stimularea dezvoltării de proiecții neuronale. Uridina semnalizează această creștere prin activarea receptorului P2Y2 care controlează diferențierea neuronală și sinteza de proteine de la nivel sinaptic.