+40.314.253.151

Neuroplasticitatea – Creierul in continua schimbare

Plasticitatea neuronala sau neuroplasticitatea, este capacitatea creierului, care se mentine pe toata durata vietii, de a reorganiza caile neuronale in functie de experiente noi. Pe masura ce procesul de invatare avanseaza, acumulam, prin instruire sau experienta, cunostinte si abilitati noi.

Plasticitatea neuronala, cunoscuta si sub denumirea de neuroplasticitate, plasticitate cerebrala, plasticitate corticala, reprezinta modificarea structurii, functiei si organizarii neuronilor ca raspuns la experiente noi. Plasticitatea neuronala se refera in mod specific la consolidarea sau diminuarea conexiunilor nervoase sau la suplimentarea cu neuroni noi in functie de experientele externe.

In unele cazuri, pacientii cu leziuni cerebrale s-au vindecat in mod natural datorita faptului ca nervii sanatosi au preluat sarcinile celor afectati sau distrusi, mediind cel putin un anumit grad de functionalitate. Exista o gama ampla de mecanisme prin care se manifesta plasticitatea neuronala; printre cele mai frecvente se numara ramificatia axonilor si eliminarea sinaptica.

Ramificatia axonilor. Prin ramificatia axonilor, axoni sanatosi formeaza noi terminatii nervoase care se conecteaza cu alte cai de la nivelul sistemului nervos. Acest proces poate fi utilizat pentru a consolida conexiunile existente sau pentru a repara componentele vatamate ale sistemului nervos prin refacerea cailor neuronale afectate si reinstaurarea functionalitatii complete a acestora.

La nastere, fiecare neuron din cortexul cerebral detine aproximativ 2500 de sinapse. Pana la varsta de doi sau trei ani, numarul de sinapse ajunge la aproximativ 15.000 pentru fiecare neuron. Aceasta cifra este aproximativ dubla comparativ cu cea corespunzatoare unui creier adult obisnuit. Pe masura ce se inainteaza in varsta, conexiunile vechi sunt sterse prin intermediul unui proces cunoscut sub denumirea de eliminare sinaptica.

Eliminarea sinaptica inseamna indepartarea sinapselor mai slabe si mentinerea si consolidarea conexiunilor mai puternice. Experientele determina care conexiuni vor fi consolidate si care vor fi indepartate; sunt pastrate conexiunile care au fost activate cel mai frecvent. Plasticitatea este cea care mediaza procesul de dezvoltare si eliminare a conexiunilor, permitand adaptarea creierului la conditiile inconjuratoare.