Marian Cleeves Diamond este primul neurolog care a descoperit neuroplasticitatea, mai exact abilitatea creierului ca,pe durata vietii, sa isi poata reorganiza caile neuronale in functie de experiente noi.

Experimentele lui Diamond efectuate in anul 1960 cu sobolanii au aratat ca animalele crescute in custi  speciale, in conditii de mediu complexe, au fost mai in masura sa navigheze in labirinturi si aveau cortex cerebral mai dezvoltat decat rozatoarele care au crescut in medii simpliste. Aceasta descoperire a venit intr-un moment in care majoritatea oamenilor de stiinta considerau ca au natura creierului este fixa, determinata genetic si imposibil de modificat.

„Ideea de a avea un creier plastic, ce s-ar putea schimba,in functie de conditiile de mediu si stimularea externa, a fost consideratala acel moment, a fi o prostie”, sustinea Robert Knight, profesor la Universitatea din California, Berkeley (UCB) de psihologie si neurologie.

Diamond este, de asemenea, cunoscuta pentru investigatiile ei pe creierul lui Albert Einstein. Aceasta a primit parti din creierul lui Einstein in anul 1984 si a descoperit faptul ca organul continea un numar neobisnuit de mare de celule gliale, celule despre care odata se credea ca doar sustin anumite structuri in creier. Acest lucru a deschis drumul pentru mai mult de un deceniu de cercetare care a relevat faptul cacelule gliale joaca o mare varietate de roluri atat in ​​creierul sanatos cat si cel bolnav.

Marian Cleeves Diamond a fost prima femeie care a absolvit cursurile de anatomie ale Universitatii Berkeley, California. În 1955, Diamond a devenit prima femeie-instructor de științe al Universității Cornell. S-a întors la Berkeley ca profesor de anatomie cinci ani mai târziu și a predat acolo până când s-a pensionat în 2014. A decedat in anul 2017, la varsta de 90 de ani.

Leave a reply