Plasticitatea neuronala sau neuroplasticitatea, este capacitatea creierului, care se mentine pe toata durata vietii, de a se reorganiza ca raspuns la experiente noi. Aceasta abilitate exceptionala servește funcțiilor crebrale importante, cum ar fi procesele de învățare, de memorare și de contracarare a deteriorarii creierului.

Plasticitatea neuronala, cunoscuta si sub denumirea de neuroplasticitate, plasticitate cerebrala, plasticitate corticala, reprezinta modificarea structurii, functiei si organizarii celulelor (si nu numai) ca raspuns la experiente noi. Plasticitatea neuronala se refera in mod specific la consolidarea sau diminuarea conexiunilor nervoase sau la suplimentarea cu neuroni noi in functie de experientele externe.

Neuroplasticitate se produce în mod constant atât în fazele de dezvoltarea creierului cat și in creierul adult, prin formarea de noi sinapse si neuroni. Studiile au demonstrat faptul ca neuroplasticitatea poate fi valorificata pentru a întârzia debutul, a incetini progresia si, posibil chiar inlatura simptome ale diferitelor tulburări ale creierului. ca dementa, Parkinson sau Alzheimer.

Aceste descoperiri noi în domeniul neuroplasticitatii au implicații pentru modul în care fiecare dintre noi isi poate proteja creierul impotriva degradarii datorate inaintarii in varsta sau diferitelor boli.O dieta sanatoasa, sportul dar si activitatile care sa stimuleze creierul (cititul sau conversatiile), alaturi de neuroplasticitate, contribuie enorm la ceea ce inseamna un creier sanatos si pot ajuta la întârzierea debutului bolilor comune ale creierului, cum ar fi dementele.

Astfel specialistii arata ca neuroplasticitatea este in stransa legatura cu un stil de viata sanatos, o alimentatie corecta si poate fi stimulata usor prin diverse activitati zilnice (plimbare in parc, practicare de sporturi, socializare cu alte persoane etc). Cu toti putem alege sa traim sanatos pentru a ne proteja creierul!

Leave a reply