+40.314.253.151

Imbatranirea naturala vs dementa

Provocarea identificării limitelor dintre modificarile cognitive asociate cu imbatranirea naturala a creierului si cele asociate cu dementele neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer este o preocupare constanta a lumii medicale.

Rămân multe de făcut pentru a înțelege pe deplin limita dintre declinul cognitiv natural și faza inițială a unei tulburări neurodegenerative, însă există un corp suficient de cunoștințe privind declinul cognitiv natural pentru a susține distingerea de neurodegenerare. În domeniul tulburărilor neurocognitive, de exemplu, sindromul de insuficiență cognitivă ușoară (MCI) este considerat o fază intermediară de diagnostic clinic între momentul în care funcția cognitivă a unui individ se încadrează în intervalul normal și momentul în care persoana respectivă îndeplinește criteriile pentru demență. Desi au fost stabilite criterii de consens care sunt utilizate pe scară largă, rămâne o provocare pentru a determina limita dintre îmbătrânirea cognitivă naturala și MCI.

Demența este adesea acceptata ca parte din procesul obișnuit de îmbătrânire, dar doar pentru că îmbătrâniți nu înseamnă că veți dezvolta demență.

Înțelegerea diferenței dintre declinul cognitiv normal și demența: Simptome

Simptomele declinului cognitiv normal includ imposibilitatea de a vă aminti fiecare detaliu al unei conversații, uitând numele unui prieten, întâmpinând dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite și conștientizarea faptului că memoria dvs. se poate înrăutăți. Pe de altă parte, simptomele demenței includ uitarea întreagă a conversațiilor, uitarea numelor membrilor familiei, înlocuirea cuvintelor incorecte cu propozițiile și ignorarea problemelor potențiale de memorie.

Simptomele de demență afectează negativ viața de zi cu zi a unei persoane, diminuand capacitatea lor de a trăi independent. In ​​cazul îmbătrânirii normale a creierului, deși pot avea pierderi de memorie, persoanele respective pot trăi singure și pot îndeplini sarcini zilnice.

Deficiența de memorie asociată vârstei și demența pot fi diferentiate în mai multe moduri. Mai jos sunt câteva exemple.

Note: acesta nu este un instrument de diagnosticare.

Declinul cognitiv normal, datorat inaintarii in varsta Dementa
Persoana  nu-si poate aminti detaliile despre o conversație sau un eveniment care a avut loc acum un an Persoana nu reușeste să-si reamintească detalii despre evenimentele sau conversațiile recente
Nu-și mai aminteste numele unei cunoștințe Nu recunoaște sau nu mai stie numele membrilor familiei
Uita lucruri și evenimente ocazional Uita lucruri sau evenimente mai frecvent
Ocazional întâmpină dificultăți în găsirea cuvintelor Pauze mari și înlocuiri frecvente la găsirea cuvintelor
Persoana este îngrijorata de memoria sa., dar rudele apropiate nu sunt Rudele apropiate sunt îngrijorate de memoria persoanei, dar nu sunt conștiențe de existent unor probleme

Dacă sunteți îngrijorat de starea memoriei dvs., discutați cu medical sau farmacistul.

Simptomele de urmărit :

 • Vi se poate intampla sa va pierdeți în locuri familiare
 • Întrebări repetate
 • Comportamente ciudate sau nepotrivite cu contextul
 • Uitarea evenimentelor recente
 • Căderi repetate sau pierderi de echilibru
 • Schimbări de personalitate
 • Declin în planificare și organizare
 • Modificări ale alimentației / obiceiurilor alimentare
 • Modificări ale igienei
 • Creșterea apatiei
 • Modificări ale abilităților lingvistice, inclusiv înțelegerea

Progresia deficitelor cognitive observate în condiții cum ar fi boala Alzheimer poate fi accelerată în câțiva ani imediat înainte de diagnosticare. Astfel, este important să se efectueze verificări medicale regulate pentru a monitoriza amploarea și severitatea pana la care cineva ar putea experimenta declinul cognitiv. Viața independentă nu este compromisă în timpul îmbătrânirii normale, spre deosebire de trecerea la o stare neurodegenerativă.