+40.314.253.151

Functiile cognitive

În ultimul trimestru de sarcină, creierul fătului se dezvoltă mult, modificându-și dimensiunea (crește de la aproximativ 100 grame la finalul trimestrului al doilea până la aproape 300 grame la nașterea la termen) și aspectul (suprafața creierului are tot mai multe circumvoluțiuni și șanțuri).

Scoarta cerebrala (cortexul) reprezinta materia care a atins gradul cel mai inalt de organizare. Ea este organul suprem de coordonare si conducere a activitatii intregului organism, prin faptul ca detine rolul principal in receptionarea si analizarea mesajelor, in conducerea activitatii constiente, in realizarea vorbirii si gandirii etc.

Cortexul este responsabil de toate procesele cognitive – conștiința, gândirea, memoria, acțiunile voluntare, sentimentele.

Când se naște, bebelușul are încă un cortex cerebral primitiv, care urmează să se dezvolte și maturizeze în primii ani de viață, sub influența factorilor de mediu

Cognitii sociale
Raspunsul la stimuli indusi de emotii
Identificarea emotiilor
Recunoasterea emotiilor la nivelul expresiilor faciale
Bias emotional
Biasuri la nivelul procesarii informatiei referitor la stimuli pozitivi/negativi
Functii executive
Gandire de nivel superior/ rationament complex si procesul de luare a deciziilor
Flexibilitatea mentala
Capacitatea de a se adapta la nivel comportamental si ideativ
Planificare
Rezolvarea problemelor
Memoria de lucru
Strategie
Inhibitia la nivel de raspuns
Capacitatea de a elimina raspunsurile gresite/inadaptate
Memorie
Stocarea informatiei pe temen lung sau scurt
Memoria episodica
Capacitatea de a asocia un eveniment cu un anume loc si o anumita perioada
Memoria de lucru
Stocarea si manipularea informatiei pe scurta durata
Memoria senzoriala
Recunoasterea unor imagini, obiecte si informatii visue spatiale
Atentie
Capacitatea de a se concentra pe o anume informatie si a le ignora pe celelalte (atentie selectiva
Atentia sustinuta
Capacitatea de a se concentra in mod continuu
Viteza pe plan psihomotor
Capacitatea de a detecta si a raspunde la prezenta unui stimul
Timpul de reactie
Timpul de reactie in fata a mai multor stimuli, nivelul de vigilenta

Figura 1. Domeniile specifice ale cognitiei si exemple de procese cognitive care stau la baza acestor mecanisme

Evaluarea cognitivă reprezinta măsurarea obiectivă a abilităților cognitive distincte, cum ar fi memoria de lucru, inhibiția, flexibilitatea cognitivă, viteza psihomotorie și atenția susținută. Cunoașterea poate fi măsurată folosind o varietate de metode, cu nivele diferite de obiectivitate și sensibilitate. Inițial, evaluarea cognitivă s-a bazat pe testele creionului și hârtiei, ceea ce a făcut dificilă separarea diferitelor abilități cognitive și, de asemenea, a făcut problematica o înregistrare corectă a rezultatelor. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei si aparitia computerelor, au fost implementate diverse seturi computerizate de testare cognitivă.

Integritatea sistemului nervos central este reflectata de performanta functiilor cognitive – fiecare functie referindu-se la o regiune diferita a creierului. Afectarea functiilor cognitive apare pe masura inaintarii in varsta dar poate fi intalnita in corelatie cu diferite boli si situatii. Când ne gândim că avem o tulburare cognitivă, una dintre cele mai frecvente afectiuni pe care o insoteste este demența, cu toate acestea, pot apărea afectări cognitive în raport cu alte tulburări (depresie, delir), in urma unei leziuni cerebrale traumatice, a unei infectii sau consumului de substante (ex. cocaina).

Adultii devin din ce in ce mai preocupati de capacitatea lor de a se concentra zi de zi, de pierderile de memorie, de imposibilitatea mentinerii atentiei si vigilentei si de prevenirea unor afectiuni precum boala Alzheimer.